Låt det ta tid – om att rensa långsamt

Ibland får vi för oss att vi behöver ta semester i en månad för att kunna få ordning i våra hem. Att röran är så överväldigande att det inte finns en chans att komma någon vart i den redan proppfulla vardagen. Men oftast går det alldeles utmärkt att börja i det lilla. Göra en liten sak varje dag.

Det är en utmaning för sådana som mig själv, som älskar att se snabba resultat. Att långsamt rensa garderoben under en hel månads tid känns som tortyr. Jag föredrar att riva ut hela garderoben i ett svep och bli helt uppslukad av att rensa och organisera tills dess att allt är klart några timmar senare. Men den tiden finns inte alltid. Och om alternativet är att det inte blir gjort alls så väljer jag att stå ut med långsamheten.

Vi skjuter upp och skjuter upp, allt från att köra bort återvinningen till drömmar om ett bättre liv. Att röra sig framåt i snigelfart är bättre än att stå fastfrusen och stel på samma gamla fläck. Och vi har ingen aning om hur resan kommer att se ut. Det vi trodde skulle ta tre månader kanske blev klart på en. För att vi fick oväntad hjälp, mer energi eller en extra semestervecka.

De här fyra platserna i hemmet lämpar sig alldeles utmärkt för långsam rensning. Börja nu. (Ja, nu!).

Garderoben
Varje gång du öppnar garderoben, ta ut ett plagg som du av någon anledning inte längre vill ha. Samla de utrensade kläderna i en papperskasse som du låter stå intill garderoben under den tid du rensar. Sluta inte förrän du bara har kvar kläder som du verkligen tycker om och använder.

Kökslådor och skåp
Det finns säkerligen en hel del i dina lådor och skåp som du aldrig använder. Pastamaskinen som bara samlar damm, de kantstötta kaffemuggarna, den slöa potatisskalaren. Rensa bort. Det blir så mycket lättare att hålla ordning och att hitta det du behöver. Ta bort en sak om dagen och lägg i en påse eller låda som får stå framme tills det känns färdigt.

Barnens leksaker
Låt barnen vara med och rensa bland sina prylar, en sak om dagen under en veckas tid. Gör en lite ritual av det innan läggdags varje kväll. Säg tack till legogubben/gosedjuret/boken och önska det lycka till hos nästa barn. Prata om hur mycket lättare det är se vad man har när det inte är så mycket av allt. Om de (eller du…) har svårt att skiljas från sakerna, lägg dem i en låda och ställ undan några månader. Har ni inte saknat vad som ligger däri under den tiden kan ni lungt köra iväg den till second hand utan risk för att ni ångrar er.

Bokhyllan
Rensa bort en bok om dagen tills dess att du har gått igenom hela hyllan/hyllorna. Bjud dina bästa vänner på te och scones när du är färdig och låt dem ta med sig de böcker de vill ha. Resten lämnar du till second hand, eller gör bokkonst av om du råkar ha fallenhet för det.

Bild lånad från www.karentimm.com.

 

Under tiden du rensar, sätt upp en lista på kylskåpet och skriv upp sådant som behöver köpas nytt av. Och tänk kvalitet när du köper nytt, köp så bra saker som ekonomin tillåter. Både för din egen skull och för miljöns.

No comments yet.

Leave a Reply

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes