Röran som förökar sig

Have nothing in your houses that you do not know to be useful or believe to be beautiful.

– William Morris

Jag är ingen pedant, men trivs utan tvekan allra bäst hemma när det är rent och städat. Röra gör mig orolig i själen. Och så njuter jag obeskrivligt mycket av skönhet. Vacker mat, vackra saker, kläder och växter, och vacker ordning. Det kan finnas skönhet i kaos, men inte i den sortens kaos som blir av prylar som ligger och skräpar.

Den sortens kaos skapar stress, ångest och gör oss ofokuserade. Det gör livet svårare på alla sätt och vis och det stjäl tid från det som verkligen betyder något här i livet.

Jag har bott i mitt nuvarande hem i lite mer än ett halvår och sakta men säkert börjar saker och ting hitta sina rätta platser. När själva grundordningen finns där (rätt typ av förvaring, saker på rätt plats, inga onödiga prylar) är det så otroligt mycket lättare att hålla efter. Röra föder mer röra. Det är oundvikligt. Ligger det några hemlösa saker på köksbänken så tenderar vi att lägga dit ännu fler. Och vi adderar inte bara till den röra som redan finns, vi rör till det på andra ställen också eftersom vi tänker att det ändå inte spelar någon roll. Till och med en ordnings-freak som jag funkar så.

Det enda sättet att komma åt röran på är att göra det ordentligt från grunden. Först rensa och sedan se till att det finns bra förvaring och att saker och ting har en plats. Det finns ingen quick-fix. Och vi behöver inte bara ordna rent fysiskt, vi behöver också lära oss nya sätt att tänka och göra.

Men misströsta ej! De kommande veckorna kommer jag att gå igenom hela hemmet rum för rum. Ett i taget för att kunna gå på djupet med varje rums specifika utmaningar och förutsättningar. Det blir en del rensa, en del smart förvaring och en del feng shui.

 

Vill du vara säker på att inte missa något, fyll i ditt namn och din mejladress så får du veckans blogginlägg levererat direkt till din inbox!

Nästa vecka: hallen.

 

No comments yet.

Leave a Reply

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes