Om att släppa taget trots att det tar emot

Jag är i flyttartagen och rensar för fullt. Det går fort, för numera är min längtan efter enkelhet långt större än längtan efter mer saker. Blir nästan lite hög av att göra mig av med det jag inte längre behöver, och av ordningen som kommer av rensandet. När lådorna står i prydliga staplar och bara innehåller saker jag älskar och behöver, då kan jag bli stående där länge med min tekopp och bara titta.

Men till och med jag, en stor-rensare av rang, fastnar ibland med de mest märkliga saker i min hand. Som ett par ljusstakar i trä som jag aldrig har använt. Men vid en stor middag med långbord vore det fint att ha dem tillsammans med andra ljus har jag tänkt. Som ett pärlband av ljusstakar liksom. Jag ser det framför mig, det är verkligen vackert. Men det är inte ofta jag dukar upp ett långbord. Och sist det hände slingrade sig vacker vildhumle längs hela bordet istället. Ljusstakarna hittade aldrig upp från källaren, för jag mindes inte ens att jag hade dem i min ägo. Det tog av någon underlig anledning emot, men jag lade dem tillslut i skänka-lådan.

Jag fastnade också med en gigantisk maskerad-huvudbonad i guld. För att den påminner om fina M. Och en hel låda med tygstuvar som skulle ha blivit ett lapptäcke till min dotter. Bara det att hon redan har ett. Och jag gillar inte ens att sy. Gosedjur. Foton. Böcker. Så mycket drömmar, minnen och känslor som jag förknippar med dessa saker, vilket ibland gör det svårt att släppa taget. Det känns som om jag ger bort en del av mig själv. (Och vem vill se en del av sig själv på Erikshjälpen för åtta kronor en vecka senare?).

Men om vi skulle behålla varje sak vi känner tvekan inför att rensa bort, då skulle det mesta bli kvar. Det kanske känns lätt att rensa i besticklådan eller bland de håliga strumporna. Men när vi kommer till hyllorna högst upp i garderoben och lådorna i källaren börjar det ta emot. Och det är då vi behöver vara lite modiga. För med all förändring kommer också motstånd, ibland bara som en stilla viskning, andra gånger vrålar det så högt att vi tvärvänder och stannar med det trygga och välbekanta. Även om det trygga och välbekanta inte är särskilt trevligt. Men vi vet åtminstone hur det känns.

Sen är det inte säkert att allt du känner tvekan inför faktiskt ska rensas bort. Kanske du bestämmer dig för att behålla, för att just den saken tillför ditt liv något. Men då har du tagit ett medvetet beslut och inte bara skjutit upp och stoppat tillbaka. Och det är de medvetna besluten kring våra hem och våra prylar (och hela våra liv!) som vi vill ha mer av. Då är chansen mycket större att ditt hem ger näring till dig och ditt liv, istället för det är en ständig källa till trötthet, frustration och dåligt samvete.

Det är ett alldeles perfekt tillfälle att rensa ordentligt när man flyttar. Men du behöver såklart inte vänta till nästa flytt för att skapa plats. Börja nu, börja med det lätta och det lilla. Därifrån kommer det att gå av sig självt, för när du släpper taget om saker du inte längre behöver frigörs kraft och energi som bär dig vidare i processen. Och kör du fast ändå kan du alltid höra av dig till mig så puffar jag dig vänligt men bestämt vidare.

No comments yet.

Leave a Reply

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes